Kesän makein tervehdys: Mansikka-herkkujen aatelia!

Kesä on tuoksun ja värin juhlaa, kun luonto pukeutuu vihreän eri sävyihin ja hedelmätarhat punertuvat mansikoiden kypsyessä. Tuo pieni, mutta pirtsakan punainen marja on suomalaisen kesän sydämessä. Mansikka ei ole pelkästään herkullinen ja mehukas, vaan myös terveellinen; se on täynnä vitamiineja, antioksidantteja ja kuitua. Mansikkakauden aikana nämä marjat täyttävät torit ja kaupat, ja niiden ympärille rakentuu mitä erilaisimpia herkkuja – piirakoista mehuihin ja salaateista jäätelöön.

Mansikka taipuu ruoanlaitossa moniin muotoihin. Yksi suosikeista on perinteinen mansikkakakku, jossa kerrostetut kakkupohjat saavat väliinsä mansikan makuista täytettä ja päällisensä raikkaat mansikan viipaleet. Toisinaan yksinkertaisuus voittaa, kun tuoreita mansikoita nautitaan sellaisenaan tai dipataan sulaan suklaaseen herkulliseksi välipalaksi. Ja entäpä ne lämpimät kesäillat, jolloin grilliruokien kylkeen kaivataan jotain raikasta? Silloin mansikkasalsa tuo ruokapöytään sekä väriä että makua.

Mutta oletko koskaan kokeillut mansikoita osana suolaista pääruokaa? Kokeile esimerkiksi mansikkainen kana-pastasalaatti, joka yhdistää suolaisen ja makean makumaailman täydellisesti.

Mansikkainen kana-pastasalaatti

Ainekset:

  • 300g pastaa (esim. fusilli)
  • 300g grillattua kananrintafileetä
  • 250g tuoreita mansikoita
  • 100g vuonankaalia tai babypinaattia
  • 75g fetajuustoa
  • 1/4 punasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • Tuoretta basilikaa koristeeksi

Ohjeet:

  1. Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan ja jäähdytä se kylmän veden alla.
  2. Leikkaa grillattu kana suupaloiksi ja viipaloi mansikat.
  3. Hienonna punasipuli ja murenna fetajuusto.
  4. Sekoita jäähdytetty pasta, kana, mansikat, vuonankaali ja fetajuusto isossa kulhossa.
  5. Valmista kastike sekoittamalla oliiviöljy, balsamiviinietikka, suola ja pippuri pienessä kulhossa.
  6. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti.
  7. Koristele annos juuri ennen tarjoilua tuoreilla basilikan lehdillä.

Tämä yhdistää italialaisen pastasalaatin raikkauden ja mehevän grillatun kanan täyteläisyyden mansikoiden makean vivahteen kanssa. Salaatti on täydellinen vaihtoehto kevyeksi lounaaksi tai piknikille viemiseksi.

Mansikkasesonki tarjoaa rajattomat mahdollisuudet kulinaristisiin seikkailuihin. Kun marjat ovat parhaimmillaan, ne kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Olipa kyseessä sitten makea jälkiruoka tai suolainen yllättäjä, mansikka tuo ruokiin kesän makua ja iloista väriä. Kokeile, yhdistele ja nauti kesän antimista mansikoiden muodossa!