Santanen mansikka

Santanen on suomalainen mansikkalajike, joka on saanut nimensä sen jalostajan mukaan. Lajikkeen kehitystyö aloitettiin jo 1970-luvulla, ja se julkaistiin lopulta vuonna 1991. Santasen mansikka on saavuttanut suuren suosion Suomessa sen hyvän sadontuoton, kestävyyden ja hyvän maun ansiosta.

Santanen-mansikan marjat ovat suhteellisen suuria ja tasaisen muotoisia. Ne ovat kiiltävän punaisia ja makean aromikkaita. Marjat ovat melko kiinteitä, joten ne säilyttävät hyvin muotonsa esimerkiksi kuljetuksen aikana. Santasen mansikoiden keskikoko on noin 30 grammaa, ja niissä on runsaasti mehua.

Santanen-mansikka kypsyy Suomessa yleensä kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkuun. Lajike on tunnettu erityisesti hyvästä sadontuotannostaan, joka jatkuu usein pitkälle syksyyn. Santasen marjat säilyvät hyvin pitkään, joten niitä voidaan myydä ja kuljettaa myös kauemmas.

Santasen kasvattaminen on suhteellisen helppoa, ja se sopii hyvin erityisesti kotipuutarhureille. Lajike vaatii aurinkoisen kasvupaikan ja hyvän multamaan. Santasen mansikoiden kasvattaminen onnistuu hyvin myös suuremmissa viljelyksissä. Lajike on kestävä ja se kestää hyvin myös pakkasta.

Santanen-mansikkaa käytetään paljon tuoreena nautittuna, mutta sitä voidaan käyttää myös monenlaisiin leivonnaisiin, hilloihin ja mehuihin. Mansikka on terveellinen hedelmä, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuituja ja muita tärkeitä ravintoaineita.

Santanen-mansikka on suosittu lajike Suomessa sen hyvän sadontuoton ja maun ansiosta. Lajike soveltuu hyvin kotipuutarhoihin ja isompiin viljelyksiin. Santasen mansikka on myös kestävä ja hyvin säilyvä, joten sitä voidaan kuljettaa myös kauemmas.