Mansikkaportaali: Tutustu erilaisiin herkullisiin mansikoihin


Tervetuloa Mansikkaportaaliin, jossa esittelemme monipuolisesti erilaisia mansikkalajikkeita ja tarjoamme tietoa mansikoiden kasvattamisesta, hoitamisesta ja hyödyntämisestä ruoanlaitossa. Mansikka on suomalaisille erityisen rakas marja, ja lukuisat erilaiset lajikkeet tarjoavatkin herkullisen kirjon eri makuja ja käyttömahdollisuuksia.

Johdanto

Mansikka on kaikkien suomalaisten suosikkimarja, joka kuuluu olennaisena osana kesään. Sen makea maku ja kirpeys tasapainottavat toisiaan täydellisesti, ja tuoreiden mansikoiden punainen väri hivelee silmiä. Mansikoita voi syödä sellaisenaan, käyttää leivonnassa tai hyödyntää monipuolisesti erilaisissa jälkiruoissa. Mansikka on myös terveellinen vaihtoehto, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia, kuitua ja antioksidantteja.

Mansikkalajikkeet

Kotimaiset suosikit

Suomessa viljellään useita erilaisia mansikkalajikkeita, joista suosituimpia ovat ’Polka’, ’Pirkka’, ’Jonsok’, ’Senga Sengana’ ja ’Korona’. Näistä lajikkeista ’Polka’ on erityisen suosittu kotimaisten puutarhaharrastajien keskuudessa. Se on keskikokoinen, punainen mansikka, joka on maukas ja helppo kasvattaa. ’Pirkka’ on puolestaan suomalaisten kauppojen suosikkimansikka, joka on kestävä ja hyvin säilyvä lajike.

Eksoottisemmat lajikkeet

Mansikkamaailma on kuitenkin paljon suurempi kuin vain kotimaiset suosikit. Erilaisia mansikkalajikkeita löytyy ympäri maailmaa, ja jokaisella alueella on oma erityinen säväyksensä mansikan makumaailmassa. Esimerkiksi Italia on tunnettu korkealaatuisista mansikoistaan, joista erityisen mainitsemisen arvoinen on ’Fragola di Bosco’. Tämä villin mansikan makuinen lajike on todellinen herkku sellaisenaan tai esimerkiksi jälkiruoissa käytettynä.

Myös Japani tunnetaan mansikan viljelymaana, ja sieltä löytyy monia mielenkiintoisia mansikkalajikkeita. ’Tochiotome’ on yksi Japanin suosituimmista mansikkalajikkeista, ja se hurmaa herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Lisäksi Japanista löytyy myös erittäin makeita lajikkeita, kuten ’Amaou’, joka on suosittu myös Suomessa.

Villit mansikat

Vaikka viljellyt mansikat ovatkin herkullisia, ei kannata unohtaa luonnonvaraisia villimansikoita. Suomessa kasvaa useita erilaisia villimansikkalajeja, joista yleisin on metsämansikka. Metsämansikka on pienempi ja hieman kirpeämpi kuin viljellyt lajikkeet, mutta sen maku on kuitenkin taivaallinen. Metsämansikkaa voi löytää metsistä ja niityiltä kesäkuun alusta aina syyskuulle saakka. Lisäksi muita villimansikkalajeja ovat muun muassa keltamansikka, ahomansikka ja keto-orvokki.

Mansikoiden kasvatus ja hoito

Mansikoiden kasvatus on suosittua puutarhaharrastajien keskuudessa, ja se tarjoaa omanlaisensa ilon. Mansikat viihtyvät aurinkoisella paikalla ja ravinteikkaassa maassa. Niiden istutus tapahtuu yleensä keväällä tai syksyllä, ja maan tulee olla hyvin valmisteltu ennen istutusta. Mansikoiden hoitaminen vaatii säännöllistä kastelua, multausta ja rikkaruohojen kitkemistä.

Mansikoiden sadonkorjuu ajoittuu yleensä kesä- ja heinäkuulle. Mansikat kannattaa poimia aina täsmälleen kypsänä, jotta ne ovat parhaimmillaan. Mansikkasadon korjuun jälkeen mansikkamaa tulee hoitaa huolellisesti, jotta se säilyttää kuntonsa myös seuraavalle vuodelle.

Mansikat ruoanlaitossa

Mansikat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia ruoanlaitossa. Niitä voi käyttää esimerkiksi leivonnassa, jälkiruokien valmistuksessa, smoothieissa ja salaateissa. Mansikat sopivat erinomaisesti myös erilaisten hillojen, mehujen ja jäätelöiden valmistukseen. Niiden raikas maku piristää monia ruokalajeja ja tuo kesän makua ruokapöytään ympäri vuoden.

Yhteenveto

Mansikkaportaali tarjoaa kattavan katsauksen erilaisiin mansikkalajikkeisiin ja niiden käyttömahdollisuuksiin. Kotimaiset suosikit ovat tuttuja ja turvallisia valintoja, kun taas eksoottisemmat lajikkeet tarjoavat uudenlaisia makuelämyksiä.